Meni

Dozvoljeno zatamnjivanje stakala

Zanima Vas zatamnjivanje stakala, ali se pitate šta je dozvoljeno i kako da dođete do atesta? U ovom tekstu je sve što treba da znate o propisima za zatamnjena stakla u Srbiji.

Dozvoljeno zatamnjivanje auto stakala

Pre svega, važno je znati da zatamnjivanje stakala JESTE DOZVOLJENO zakonom još od 2012. godine. Ono što se menjalo jeste uvođenje procesa atestiranja od 2018. godine.

Dozvoljeno zatamnjivanje stakala je sledeće: Sva stakla iza stuba (zadnja bočna stakla i zadnje vetrobransko staklo) mogu biti naknadno zatamnjena bez ograničenja, a stakla u ravni vozača mogu biti naknadno zatamnjena do 30%. Prednja šoferšajbna se ne zatamnjuje.

Stakla na kojima je ugradjena folija treba da imaju homologacionu nalepnicu koja je dokaz da je folija odobrena od strane Agencije za bezbednost saobraćaja. Ove nalepice postavlja ovlašćeni servis koji radi zatamnjivanje stakala i uz to izdaje dokumentaciju o ugrađenoj foliji.

Dakle, kada je folija ugrađena po propisima u servisu koji je ovlašćen za to, moguće je izvaditi atest.

Kako doći do atesta za zatamnjena stakla?


Da bi sve bilo legalno, nakon zatamnjivanja stakala treba izvaditi atest o propustljivosti folije. Neophodna dokumentacija za atest podrazumeva:

1. Izjavu o ugrađenoj foliji koju izdaje ovlašćeni servis u kome se radi ugradnja folije.

2. Saglasnost proizvodjača za ugradnju folija koja se može dobiti kod bilo kog ovlašćenog uvoznika automobila za Srbiju. Ukoliko za Vaš automobil ne postoji predstavnik u Srbiji, saglasnost nije potrebna.

Ova dokumentacija se predaje u nekoj od ustanova koja radi atestiranje folija kao što su AMSS, Tehnolab ili Auto Visit. Atest je potrebno da se izvadi do prve naredne registracije. Prilikom atestiranja se radi i vanredni tehnički pregled koji možete iskoristiti za registraciju vozila.

Nakon nekoliko dana od atestiranja dobijate atest. Važno je da znate da se ovaj atest radi samo jednom i važi koliko i folija na vozilu.

Lako do dokumentacije u ovlašćenom servisu


Kada se zatamnjivanje stakala radi u ovlašćenom servisu nećete imati problem sa atestom kao ni sa folijama na vozilu. Black Glass je ovlašćeni servis za zatamnjivanje stakala koji ugrađuje folije odobrene od strane Agencije za bezbednost saobraćaja.

U Black Glass-u uz zatamnjivanje stakala besplatno dobijate dokumentaciju o foliji, kao i saglasnost proizvođača za: Skodu, Mercedes, BMW, Ford, Infinity, Mazdu, Hyundai i Citroen.

Black Glass ugrađuje američke folije LLumar premium kvaliteta koje su br.1 po obimu proizvodnje i prodaje u svetu. Black Glass montažeri imaju sve potrebne sertifikate, veštine i alate da montažu urade po najvišim profesionalnim standardima. Na ugrađene folije dobija se garancija od 10 do 15 godina.

NOVO: Od 1.8.2021. u Black Glass-u možete da završite i Atest za 1h!
U želji da Vam olakšamo ovu proceduru, na našoj lokaciji obezbedili smo prostor za atestiranje koje vrši Centar za kontrolu motornih vozila AUTO VISIT DOO tako da sve možete da završite na jednom mestu u isto vreme kada dođete da zatamnite stakla na Vašem vozilu.

Ukoliko želite da zatamnite stakla na Vašem vozilu, pozovite nas za savet, konsultaciju i zakažite Vaš termin:
Black Glass Beograd: 063 / 8229 - 096