Meni

Koliki su životni vek i garancija na ugrađene folije?

Životni vek folije određen je kvalitetom folije, odnosno tehnologijom proizvodnje, kao i profesionalnim standardima ugradnje.

Životni vek folije za stakla

Nije uvek lako za ljude koji se time ne bave, da na prvi pogled procene kvalitet folije i ugradnje, ali će rezultati lošeg kvaliteta folije i neprofesionalne ugradnje sigurno postatiti vidljivi već posle kraćeg vreme.

Folija koja posle izvesnog vremena počinje da se odlepljuje i menja boju (najčešće postaje ljubičasta) znak je lošek kvaliteta. Takva folija nema dobre performanse (posebno toplotnu i UV zaštitu) ni kada je nova, a posebno ne kada počinje da stari. Sama potvrda u vidu garancije na ugrađenu foliju neće napraviti razliku između materijala dobrog i lošijeg kvaliteta. Naravno, ako ne postoji nikakva garancija, takva folija i servis koji je ugrađuje sigurno nisu dobar izbor.
 
Folije visokog kvaliteta, proizvedene u vrhunskoj tehnologiji i visoki standardi profesionalne ugradnje, garantuju dug životni vek folije. Važno je izabrati brend folije čiji je proizvođač poznat po kvalitetu i ima dugu tradiciju proizvodnje, jer tada možete imati poverenja da će folija imati dug životni vek. Najveći svetski proizvođači koji su prisutni i na evropskom tržištu, članovi su Evropskog Saveza za Folije (EWFA) koji ima stroge zahteve po pitanju kvaliteta, što je dobra polazna tačka za informisanje prilikom izbora folija.

Mi preporučujemo Lumar folije koje karakteriše superioran kvalitet. Sa više od 55 godina iskustva, Lumar je jedan od najuglednijih svetskih brendova auto-folija visokih performansi. Lumar folije kompanije Eastman Chemical proizvode se u SAD i Velikoj Britaniji pod vrlo strogim nadzorom i kontrolom tako da ispunjavaju sve međunarodne zakone i standarde kvaliteta (kao što su ISO 9000 ili ISO 9001 sertifikat). Poznate po svom patentiranom sloju otpornom na grebanje i na koroziju, Lumar folije su izdržljive i praktično ne postoji potreba za posebnim održavanjem.

Kada se odlučite za marku folije, potrebno je da izaberete licencirani servis koji je ovlašćen za ugradnju tih folija. Najbolji folije zahtevaju najbolje montažere, jer čak i najkvalitetnije folije neće biti dobre ako nisu profesionalno instalirane. Lumar ovlašćeni servisi i njihovi sertifikovani montažeri imaju najnovije alate i tehniku za instalaciju folija po najvišim standarima.

Za folije vrhunskih performansi koje su ugrađene po profesionalnim standardima, licencirani servisi daju pismenu garanciju. Garancija može biti od nekoliko godina do preko deset godina. Ipak, nije svejedno ko daje garanciju. Proverite da li je servis licenciran od proizvođača folije i kolika je tradicija tog servisa koji izdaje garanciju, jer se često dešava da se mali servisi svakodnevno otvaraju i zatvaraju.

Potvrde za ugradnju Llumar folija mogu izdavati isključivo ovlašćeni Lumar servisi u kojima rade montažeri koji imaju položeni stručni ispit. Black Glass je ovlašćeni Lumar servis i jedni Lumar Gold Partner u Srbiji, a svi Black Glass montažeri prošli su stručnu obuki i dobili Lumar sertifikate. Garancija za zatamnjena stakla u Black Glass-u je 7, 10 ili 12 godina u zavisnosti od vrste Lumar folije koja se ugrađuju (Esprit, Comfort ili Avantgarde). Pismenom potvrdom se garantuje da folija vremenom neće promeniti svoj izgled i karakteristike i da se neće odlepiti.