Naš sajt koristi kolačiće u cilju boljeg korisničkog iskustva.

Ok
Meni

Testiranje folija za zatamnjivanje stakala

Iako su folije za zatamnjivanje stakala testirane mnogo puta kako u Americi tako i Evropi, stručni tim emisije SAT koja se već decenijama emituje na RTS-u odlučio je da organizuje nezavisno testiranje ovih folija u okviru Nacionalne vozačke akademije.

Za ovu priliku Black Glass tim organizovao je profesionalnu ugradnju američkih LLumar folija za auto stakla koje su uvek imale najbolje ocene po pitanju toplotne i UV zaštite. Upravo je to bio cilj ovog testiranja - proveriti koliko folije za auto stakla zaista štite od sunca.

Zaštita za auto od sunca i UV zračenja

1. Prvi test folija za zatamnjivanje stakala iz 2015.goine pokazo je razliku od 22°C


Prvi test sa emisijom SAT radili smo još 2015. godine sa folijama koje su u tom trenutku bile najkvalitetnije. U pitanju su bile prve folije sa nanokeramičkom osnovom koje su tih godina napravile prekretnicu u industriji folija..

Cilj testa bio je da vidimo koliko ove folije za zatamnjivanje stakala zaista smanjuju temperaturu u kabini vozila, kao i štetno UV zračenje, zbog čega je testiranje urađeno tokom tipičnog letnjeg dana sa temperaturom vazduha od preko 30°C.

Da bi test bio što bolji, uzete su dve iste Honde Accord, jedna bez folija i druga sa ugrađenim folijama na staklima. Obe Honde su bile parkirane pod istim uglom i svi parametri provereni su u isto vreme pre i posle izlaganja na suncu.

Nakon nekoliko sati na suncu pokazale su se velike razlike u temperaturi. U vozilu bez folija izmerena je temperatura od čak 53,2°C. Međutim, posebno su bile velike razlike površina u ova 2 vozila. Najveća razlika pokazala se na dečijem sedištu koje je bilo za 22°C hladnije u vozilu sa folijama.

Kada je u pitanju UV zračenje izmereno je da obično staklo bez folije sprečava svega 12% UV zraka, a staklo sa folijom 99%. Dakle, folija značajno smanjuje štetno UV zračenje, šta više ono je 88 puta manje u odnosu na obično staklo.

Pogledajte snimak ovog testiranja:

2. Drugi test folija za zatamnjivanje stakala iz 2022. godine pokazo je razliku od skoro 40°C

Drugo testiranje folija radili smo 2022. godine, ali ovog puta mnogo detaljnije. Test je rađen sa 6 istih automobila, jedan bez folije i 5 automobila sa 5 različitih vrsta folija za auto stakla.

U pitanju su bile folija na poliester osnovi, folija na metalnoj osnovi, kao i tri vrste nanokeramičkih folija: osnovna nanokeramika, višeslojana nanokeramička folija i nanokeramička folija sa infrared blokatorima. Cilj ovog testiranja bio je da se utvridi koliko ove različite folije za zatamnjivanje stakala štite od sunca.

Spoljašnja temperatura bila je oko 32°C u hladu, odnosno preko 42°C na suncu. Nakon što su automobili bili 1 sat na suncu izvršeno je merenje temperature u svakom autu. 


U vozilu bez folija temperatura sedišta pokazala je čak 86°C, dok je u vozilima sa folijama bila: od 47 do 71°C u zavisnosti od vrste folije. U automobilu sa najkvalitetnijom nanokeramičkom folijom temperatura sedišta bila je za skoro 40°C niža nego u autu bez folije.

Puno je ovakvih proizvoda ali oni nisu baš efikasni jer štite samo jedan deo vozila, tako da bi za potpunu zaštitu trebalo kupiti čitav set ovakvih proizvoda za svako staklo automobila. Nakon svakog parkiranja ove proizvode bi trebalo postaviti i nakon svakog ulaska u vozilo ponovo skloniti jer sa njima nije bezbedno voziti. Sve ovo nije baš praktično i oduzima vreme. Ipak ovo može biti korisno dok je auto parkiran, opet tokom vožnje ostaje nezaštićen od sunca kako auto tako i putnici.

Dakle, iako je na testu svaka folija za auto stakla pokazala određenu zaštitu od sunca (od 15 do 39°C razlike u odnosu na auto bez folija), ipak je najnovija nanokeramička folija koja ima i infrared blokatore pokazala ubedljivo najbolje karakteristike od svih ostalih folija.

Pogledajte snimak ovog testiranja:
Ukoliko Vas zanima zatamnjivanje stakala pozovite nas za sva pitanja i konsultacije:


Beograd: 063 / 8229 - 096
Banja Luka: 066 / 409 - 409
Sarajevo: 061 / 313 - 315

Pogledajte još


Najčešća pitanja o zatamnjivanju stakala

Zablude o folijama za zatamnjivanje stakala

Od čega zavisi cena zatamnjivanja stakala?

Dozvoljeno zatamnjivanje stakala

Procedura za zatamnjivanje stakala

Kako atestirati zatamnjena stakla?

Kako se registruje auto sa zatamnjenim staklima?

Često postavljana pitanja o zakonu i atestu

Atestiranje zatamnjenih stakala u Black Glass-u

Fabrički zatamnjena stakla

Bezbojna folija za zaštitu od sunca za šoferšajbnu

Zatamnjivanje stakala Sarajevo

Zatamnjivanje stakala Banja Luka

Zatamnjivanje stakala Vranje, Leskovac i Niš

LLumar folije Sarajevo i Banja Luka

Zatamnjivanje stakala Novi Pazar

UV zaštitne folije za zatamnjivanje stakala

Nano-keramičke folije za zatamnjivanje stakala

Energetska efikasnost automobila sa zatamnjenim staklima

Kako da odaberete pravi stepen zatamnjenja folije?

Kako da odaberete foliju za zatamnjivanje stakala?

Zatamnjivanje farova i stop svetala

Tehnike ugradnje folija na auto-stakla

Koliki su životni vek i garancija na zatamnjena stakla?

Sigurnosne folije za auto stakla

Nano-keramičke folije sa garancijom dužom od decenije

Hladovina za Vaš auto na +30°C

Najbolji biraju najbolje folije za zatamnjivanje stakala

Nevidljiva UV folija sa vidljivim prednostima

Posledice UV zračenja tokom vožnje

UVA i UVB zračenje u automobilu

Značaj dobre montaže folija za auto stakla

10 razloga za izbor LLumar folija za auto stakla

Demonstracija efekata UV zračenja na kožu

Kako se zaštititi od vrućine u najtoplijim godinama do sada?

Proizvođač LLumar folija za stakla