Meni

Posledice UV zračenja tokom vožnje

Pogledajte čuvenu fotografiju kamiondžije koja je zaprepastila ceo svet! Leva strana lica ovog čoveka je skoro 20 godina starija od desne! Tokom 28 godina vožnje, leva strana lica, mnogo je više bila izložena sunčevom zračenju budući da je okrenuta prozoru. 

UV zračenje tokom vožnje

U trenutku kada je ova fotografija nastala, William (Bill) Edward McElligott je posedovao dvostruku starosnu dob, 66 i 86 godina starosti. Ako na fotografiji pogledate levu stranu lica gospodina McElligott-a, primetićete da je u skladu sa njegovim kalendarskim godinama. Međutim, ako pogledate desnu stranu njegovog lica, bore i previše opuštenu kožu, stičete utisak da je mnogo stariji. On je živi svedok važnosti zaštite kože od štetnog uticaja sunca.

Skoro 30 godina McElligott je vozio kamion tokom dana, kada je intenzitet sunčevih zraka veoma jak, dostavljajući mleko prodavnicama i benzinskim stanicama širom grada Čikaga. “Trebalo mi je sat vremena vožnje da stignem na posao i sat vremena vožnje da se vratim kući”, kaže McElligott. “To je bila kamionska ruta, na kojoj sam imao šest do osam zaustavljanja tokom vožnje, od 6 ujutru do 3 posle podne. Moja leva ruka je uvek bila tamnija od desne, jer sam većinu vremena prozore držao otvorenim, pošto u kamionu nije bilo klima uređaja’’, govori McElligott.

Ovaj bivši vozač kamiona pati od unilateralne dermatohelioze ili tzv. “foto-starenja’’, koje je uzrokovano kontinuiranim dugim izlaganjima UVA zračenju. Pre 15 godina je primetio postojanje određene razlike između leve i desne strane lica, ali je te činjenice ignorisao sve dok ga pitanja njegovih unuka nisu navela na razmišljanje o postojećem problemu.

Dr Jennifer Gordon, specijalista dermatologije, pregledala je McElligotta i ispitala njegov slučaj u vidu studije objavljene u izdanju Medicinske publikacije New England-a. Ona objašnjava da je zbog dugog vremenskog perioda provedenog u vozilu leva strana lica McElligott-a u mnogo većoj meri bila izložena UVA zracima koji prolaze kroz staklo i utiču na ,,foto-starenje’’. Za razliku od UVB zraka koji mogu izazvati opekotine, UVA zraci prodiru dublje u kožu i uništavaju kolagen i elastičnost kože, što se jasno vidi iz slučaja McElligott-a”.

Po preporuci dermatologa i Fondacije za borbu protiv raka kože (The Skin Cancer Foundation), UV zaštitne folije za auto-stakla bi trebalo da čine deo obavezne opreme za sve vozače.