Meni

Kako da odaberete pravi stepen zatamnjenja folije?

Nakon odluke o vrsti folije koju želite za vaš auto, potrebno je da izaberete i nijansu zatamnjenja. Ukusi su različiti, a folije se proizvode u velikom broju nijansi od 0 do 100% zatamnjenja.

Nijanse zatamnjenih auto stakala

Najveći broj vozača ipak bira folije između 60% i 80% zatamnjenja na zadnjem delu vozila, što je u skladu sa nijansama fabrički zatamnjenih stakala. Sa ovim folijama postiže se maksimalni efekat “hladovine” u sunčanom periodu, a sa druge strane, u tmurnim danima ili noću, sa ovim folijama nećete imati problem u vidljivosti. Ovo ipak važi samo za kvalitetne folije poput Lumar folija koje omogućavaju visok stepen propuštanja spoljne svetlosti, dok istovremeno odbijaju štetno sunčevo zračenje.

Bez obzira koju nijasu izaberete od kvalitetnijih folija, stepen toplotne i UV zaštite skoro je isti kako kod tamnijih tako i kod svetlijijh folija. Mnogi misle da samo tamne folije štite od toplote i UV zračenja, što je bilo tačno na samom početku proizvodnje folija 70-ih godina prošlog veka kada je korišćenja tehnologija bojenja. Kod kvalitetnih folija na bazi metala, aluminijuma ili keramike koje su sada aktuelne postiže se visok stepen toplotne i UV zaštite i kod potpuno providnih folija.

Kada su u pitanju stakla u ravni vozača i suvozača preporučuje se zatamnjenje od 30%. Ovaj stepen zatamenjenja je u skladu sa Zakonom, odnosno Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima koji je stupio na snagu u aprilu 2012. godine. Prema ovom pravilniku sva stakla iza stuba (zadanja bočna stakla i zadnje vetrobransko staklo) mogu biti naknadno zatamnjena bez ograničenja, a stakala u ravni vozača mogu biti naknadno zatamnjena do 30%. Kod vozila koja već imaju fabrički tonirano staklo, najsvetlija nijansa Lumar folija (koja ima toplotnu i UV zaštitu kao i tamnije folije) potpuno se uklapa u zakonski okvir do 30% zatamnjenja.

Kao posledica klimatskih promena, zatamnjena stakla postala su deo neophodne opreme za sve vozače. Čak i udruženja dermatologa širom sveta i Fondacija za borbu protiv raka kože preporučuju ove folije kao deo programa zaštite od štetnog sunčevog zračenja.

Pored toplotne zaštite, folije utiču na estetiku automobila pa nije čudno što mnogi vodeći proizvođači u svojim reklamama prikazuju nove modele automobila upravo sa zatamnjenim staklima.