Naš sajt koristi kolačiće u cilju boljeg korisničkog iskustva.

Ok
Meni

Zakon i atest za folije

Zatamnjivanje stakala u BiH

Dozvoljen stepen zatamnjenja

Zatamnjivanje stakala zakon
Zatamnjivanje stakala zakon

Zatamnjivanje stakala je dozvoljeno članom 72 Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima koji je stupio na snagu 25.04.2012.


Sva stakla iza stuba (zadnja bočna stakla i zadnje vetrobransko staklo) mogu biti naknadno zatamnjena bez ograničenja, a stakla u ravni vozača mogu biti naknadno zatamnjena do 30% (ranije je to bilo 25%). Prednja šoferšajbna se ne zatamnjuje.

Zatamnjenje stakla u ravni vozača koje je fabrički tonirano i najsvetlija folija (koja ima toplotnu i UV zaštitu kao i tamnije folije), uklapaju se u zakonski okvir (do 30% zatamnjenja).

Za ugrađene folije u skladu sa ovim Pravilnikom izdaju se ATESTI o propustljivosti folije.

Ceo pravilnik možete preuzeti na ovom linku

Dozvoljeno zatamnjivanje stakala


Zatamnjivanje stakala u Bosni i Hercegovini definisano je u Pravilniku o dimenzijama ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u prometu na cestama.

Prema ovom Pravilniku DOZVOLJENO je sledeće:
  • Sva stakla iza stuba, odnosno iza vozača i suvozača, a to su zadnja bočna stakla i zadnje staklo mogu biti naknadno zatamnjena bez ograničenja.
  • Stakla u ravni vozača i suvozača mogu biti naknadno zatamnjena do 30%, odnosno ukupna providnost ovih stakala nakon postavljanja folije treba da bude najmanje 70%.
  • Prednje vjetrobransko staklo se ne zatamnjuje.
Napomena: Zatamnjenje stakla u ravni vozača koje je fabrički tonirano i najsvetlija folija (koja ima toplotnu i UV zaštitu kao i tamnije folije), uklapaju se u zakonski okvir (do 30% zatamnjenja).

Procedura atestiranja folija za auto stakla


1. Ugradnja atestiranih folija u ovlašćenom servisu:
Prilikom ugradnje, između folije i stakla postavljaju se nalepnice, kao dokaz da je folija odobrena od strane Agencije za bezbednost saobraćaja.
Ugradnja folija u Black Glass-u traje samo 1 sat, a garancija do 15 godina.

2. Dokumentacija za atest:
a) Izjava o ugrađenoj foliji: Prilikom ugradnje folija, ovlašćeni servisi su u obavezi da izdaju potrebnu dokumentaciju o foliji. U Black Glass-u, ova dokumentacija se dobija besplatno.

b) Saglasnost proizvođača za ugradnju folija: Nije više potrebna (od septembra 2023.)

3. Atestiranje ugrađenih folija:
Sa pomenutom dokumentacijom folije se mogu atestirati u nekoj od ovlašćenih institucija za atestiranje. Tu se radi pregled dokumentacije, provera i slikanje vozila. Ukupna cena za atestiranje je 11.830 din. U ovu cenu ulazi ispitivanje vozila koje je 8400 din i takse koje se plaćaju Agenciji za bezbednost saobraćaja i Republička administrativna taksa koje iznose 3430 din.

NAPOMENA: Atest za folije se vadi samo jednom i traje koliko i folije na vozilu.

NOVO: Od 1.8.2021. u Black Glass-u u Beogradu možete da završite i Atest za 1h!
U želji da Vam olakšamo ovu proceduru, na našoj lokaciji u Beogradu obezbedili smo prostor za atestiranje koje vrši Centar za kontrolu motornih vozila tako da sve možete da zavšite na jednom mestu u isto vreme kada dođete da zatamnite stakala na Vašem vozilu.

Prilikom dolaska na atestiranje potrebno je samo da ponesete Vaša lična dokumenta (ličnu kartu, saobraćajnu dozvolu i ovlašćenje ukoliko niste vlasnik vozila). Svu ostalu dokumentaciju za atestiranje možete dobiti kod nas.

Odmah nakon ispitivanja vozila (što podrazumeva proveru vozila i dokumentacije i slikanje vozila) dobijate Izveštaj o ispitivanju vozila što je dokaz da ste u proceduri za dobijanje atesta. Nakon par dana dobijate poruku da možete da preuzmete Atest.

Tehnički pregled vozila za atest više nije potreban (od oktobra 2023).

Za više informacija i zakazivanje termina za zatamnjivanje i atestiranje pozovite nas na 063 / 8229 - 096

Naljepnice i Potvrde za zatamnjena stakla u BiH


Od 1.6.2021. godine svi servisi koji rade zatamnjivanje stakala u obavezi su da izdaju sledeće:
1. Naljepnice za zatamnjena stakla:
Prilikom ugradnje folije, na svakom staklu u donjem uglu između folije i stakla postavlja se naljepnica (sličica) sa jedinstvenim serijskim brojem.

2. Potvrda o ugrađenoj foliji:
Ova potvrda sadrži datum ugradnje, podatke servisa koji ugrađuje foliju, karakteristike ugrađenih folija i podatke o vozilu na koje je folija postavljana.

Black Glass servisi u Bosni i Hercegovini od 1.6.2021. postavljaju pomenute naljepnice i izdaju Potvrdu o ugrađenoj foliji. Naljepnica i Potvrda važe koliko i folija na vozilu, a to je minumum 10 godina kada su u pitanju LLumar folije.

Svi oni koji već imaju zatamnjena stakla u skladu sa zakonom (napred do 30% zatamnjenja i nazad neograničeno zatamnjenje), ali nemaju naljepnice i Potvrdu o ugrađenoj foliji, mogu nesmetano voziti auto sa zatamnjenim staklima do 1.6.2023.godine. Nakon toga svako zatamnjeno vozilo registrovano u Bosni i Hercegovini moraće da ima naljepnice i Potvrdu.