Meni

Da li je vaš auto energetski efikasan?

Sve više se priča o klimatskim promenama i važnosti energetske efikasnosti. U građevinskim objektima, folije za stakla predstavljaju jedan od ključnih elemenata za postizanje energetske efikasnosti, a ugradnjom termoizolacionih folija na auto-stakla i automobili mogu postati energetski efikasniji.

Auto folije za stakla

Stručnjaci kažu da je ključno merilo kvaliteta folija za auto-stakla stepen toplotne zaštite. To se najviše oseti u letnjem periodu kada je postalo nemoguće voziti bez klime. Ipak ni klima u većini slučajeva nije dovoljna, jer sunčevi zraci prodiru kroz automobilska stakla.

Prilikom velikih vrućina možete da osetite kako vas sunce peče po koži, tako da nije iznenađujuće da udruženja dermatologa širom sveta preporučuju zaštitne folije za auto-stakla kao deo neophodne opreme za sve vozače, a posebno najmlađe putnike. Upravo to je i najčešći razlog zbog koga se vozači odlučuju na ugradnju folija, a kada se jednom naviknu na vožnju sa folijama, bez njih leti ne mogu.

U SAD i Kanadi statistike pokazuje da na svakih 10 automobila, 3 automobila imaju folije na staklima, dok u azijskim zemljama od 10 automobila, 9 automobila ima zaštitne folije. Naše tržite je daleko od ovog proseka ali se trend upotrebe zaštitnih folija za auto-stakla sve više povećava, kako u svetu, tako i kod nas.

Testiranja folija američkog proizvođača Llumar za koje Black Glass ima licencu pokazala su da profesionalno postavljene folije na auto stakla prilikom letnjih vrućina mogu da snize temperaturu u vozilu i više od 20 stepeni.

Kada je temperatura vazduha preko 35 stepeni celzijusa u letnjem periodu, a automobil stoji parkiran na otvorenom - izložen suncu nekoliko sati, unutrašnjost automobila se zagreva i dostiže temeraturu čak preko 60 stepeni celzijusa. Zato je tako teško leti ući u auto i sačekati da se rashladi. Sa termoizolacionim folijama možete zaborativi na ove muke. Bez obzira da li se odlučite za ugradnju tamnih ili svelih nijansi folija, kvalitetne folije kao što su Lumar obezbeđuju skoro istu toplotnu i UV zaštitu.

Smanjivanjem toplote, unutrašnjost automobila postaje svežija i komfornija, što omogućava ređe koriscenje i lakši rad klima uređaja pa tako i uštedu u potrošnji goriva. U zavisnosti od toga koliko vremena provodite u automobilu, ova investicija se kroz uštedu goriva može sama otplatiti za jednu ili dve letnje sezone. Imajući u vidu da je garancija za ugrađene folije od 7 do 12 godina, ova investicija se definitivno isplati.