Meni

Tehnike ugradnje folija na auto-stakla

Za najbolji efekat folija, potrebna je profesionalna montaža. Postoje razne tehnike ugradnje folija na auto-stakala, a ni za jednu se ne može reći da je pogrešna. Montiranje se može izvršiti bez rastavljanja vozila ili sa delimičnim rastavljanjem vozila, a folija se može peglati vodom ili puderom.

Folije za stakla ugradnja

Tehnika delimičnog rastavljanja vozila podrazumeva da se bočna stakla automobila vade ili se tapaciri sa unutrašnosti vrata demontiraju, kako bi montažer bez smetnje mogao da ugradi foliju na staklo. Ovu tehniku uglavnom primenjuju manje iskusni montažeri i traje nešto duže koliko je potrebno da se elementi na vozilu rastave i nakon ugradnje ponovo sastave.
 
Iako primenom ove tehnologije, montiranje folije može lepo i kvalitetno da se izvrši, kod određenih tipova automobila, a posebno kod onih novije proizvodnje, postupak rastavljanja uopšte nije preporučljiv. Iz toga razloga, mnogo sigurnija je tehnika montaže folija bez rastavljanja vozila.

Prema mišljenju mnogih stručnih montažera, tehnika bez rastavljanja je ujedno i najefikasniji način ugradnje folija. Ipak za ovu tehniku potrebno je veće iskustvo kako bi folija mogla kvalitetno da se ugradi do krajnjih ivica stakala, da se podvuče ispod kedera, a da se pritom ne ošteti i da se nakon ugradnje ne odlepljuje i ne podvija po ivicama.

Nije potrebno biti ekspert da bi se prepoznala loše ugrađena folija. Balončići, crtice od gužvanja folije, prašina koja je upala između folije i stakla vide se na prvi pogled. Iz tog razloga, važno je da montažer koji ugrađuje foliju poseduje odgovarajuća znanja, iskustvo i profesionalni alat da foliju montira na pravilan način.

Svaki ozbiljan servis treba da poseduje sertifikat od strane proizvođača folije da je ovlašćen za ugradnju folija, a svaki montažer treba da poseduje odgovarajući sertifikat kao dokaz da je prošao profesionalnu obuku. Montiranje Lumar folija vrše isključivo sertifikovani servisi, odnosno stručno osposobljena lica koja su prošla ispit i koja su osposobljena za profesionalnu ugradnju folija.

Iako postoje različite tehnike montaže folija na auto-stakla, Black Glass montažeri primenjuju i preporučuju tehniku ugradnje folija sa vodom, bez skidanja tapacira i rastavljanja vozila. Black Glass servis kao jedini Lumar licencirani servis poseduje GOLD PARTNER sertifikat, a svi Black Glass montažeri prošli su odgovarajuču obuku i poseduju Lumar sertifikate. Ukoliko posle određenog vremena ipak poželite da skinete foliju sa farova, taj postupak je jednostavan i pri tome se ne oštećuju farovi.