Meni

Kako funkcioniše sigurnosna folija?

Sigurnosne ili bezbednosne folije za stakla imaju široku primenu, kako u automobilskoj tako i u građevinskoj industriji. Ove folije se ugrađuju sa unutrašnje strane stakla čime ono postaje jače i bezbednije.

Sigurnosne folije poseduju izuzetno jak adhezivni sklop sa izuzetnom moći apsorbovanja energije koji je sastavljen od veoma rastegljivih slojeva poliestera. Zahvaljujući ovakvoj strukturi, sigurnosne folije redukuju verovatnoću lomljenja stakla u slučaju saobraćajnog udesa, eksplozije ili bilo koje druge vrste udara, ali i u slučaju provalne krađe.
 
Sve kvalitetne folije za auto-stakla, a posebno bezbednosne, imaju važnu ulogu u slučaju saobraćajnih nezgoda. Montiranjem sigurnosnih auto-folija na stakla, ono se teže lomi, a u slučaju lomljenja, folije omogućavaju da se razbijeno staklo zadrži na mestu, odnosno u jednom komadu. Na taj način, sprečava se rasipanje sitnih komada stakla na putnike i smanjuje opasnost od nastanka telesnih povreda.

U slučaju da nema folije, polomnjena bočna stakla mogu da oštete aktivirane vazdušne jastuke, koji tada ne mogu da pruže odgovarajuću zaštitu. Sitne staklene čestice mogu da se rasprše između putnika i vazdušnog jastuka, tako da vazdušni jastuk ove komade stakla može da utisne u lice putnika što može da bude i fatalno po život.

Lumar zaštitna folija pruža jaku zaštitnu barijeru između Vas i stakla. Staklo sa folijom i dalje može da se razbije, ali delići stakla se ne raspršuju, već ostaju na foliji pa tako putnici u vozilu ostaju zaštićeni. Pogledajte video test sudara sa i bez folije:


Pored važne ugloge sigurnosnih folija u slučaju saobraćajnih nezgoda, one imaju i značajnu ulogu u redukovanju provalih krađa. Sve kvalitetne folije za auto-stakla, a posebno sigurnosne folije, povećavaju čvrstinu stakla, što značajno otežava i produžava vreme za razbijanje stakla prilikom provale.

Za manje od 5 sekundi, lopov može razbiti prozor Vašeg automobila i uzeti dragocene predmete. Na osnovu laboratorijskih ispitivanja, utvrđeno je da sigurnosna Lumar folija debljine 175 microna, može da uspori odnosno produži vreme provale za čak 40 sekundi. Pogledajte video ovog testiranja:


Sigurnosne Lumar folije dostupne su u različitim debljinama i nijansama.